fredag 31 januari 2014

Tutorial för virkad baggymössa.

 En gång för längesedan la jag ut på en egen översättning på en virkad baggymössa. Senaste tiden har jag fått många förfrågningar på denna mössan, både på mail och på bloggen. Och därför tänkte jag att jag skulle försöka hjälpa till lite genom att förtydliga mönstret med lite bilder.
 Då börjar vi.
Virknål nr 5 och Carolina eller Freja-garn.
varv 1: 47 lm
varv 2: Virka halvstolpar i bakre maskbågen hela vägen tillbaka med början i andra maskan från virknålen.
 varv 3: En smygmaska i första maskan ( fortfarande alla maskor i bakre maskbågen). Och en fastmaska var i de 4 nästkommande maskorna. Och en halvstolpe i resterande maskor. 
varv 4: Halvstolpar hela vägen, i bakre maskbågen. (börja med att göra två luftmaskor som blir som första halvstolpen).

Det som verkar vara problemet för en del är att maskorna på varven minskar varefter. Om ni tittar på bilden ovan med sm och fm....så blir det ju som om man hoppar över en maska i början. Och därför måste man göra en extra halvstolpe i slutet.
På bilden ovan är maskorna på tidigare raden slut, men ni ser att kanten inte är rak. Då måste ni virka en extra halvstolpe och den kan ni virka i en av de maskorna som jag markerat med en rosa prick. Fritt val. Och vips får ni en snygg kant igen.

Upprepa nu varv 3 och 4 tills mössan är lagom bred för huvudet den ska passa på. I mitt fall blev det sammanlagt 51 halvstolpevarv.

Och när du är klar ska den blivande mössan se ut så här (blivande nederdelen på mössan längst ner och blivande toppen på mössan högst upp på bilden):
 Vik ihop mössan så den bildar en tub(se till att du börjar virka ihop när du befinner dig på nederdelen av mössan, så du hamnar på toppen av mössan när du är klar.)
Ihopvirkad mössa:
 Nu ska vi virka ihop mösstoppen.
varv 1: Virka ett fm-varv genom att jämnt fördela fm runt öppningen. 
varv 2: Minska sedan genom att virka ihop två fm. Fortsätt med minskningar runt runt tills du bara har ett litet hål kvar. Klipp av tråden och fäst. Vänd mössan rätt. 
Och sedan är faktiskt mössan klar. Hoppas att detta var till någon hjälp. Om inte annat så fick iallafall sambon en ny mössa.

Tidsåtgång för en baggymössa: Ungefär två melodifestivalsdeltävlingar. Akta bara så ni inte råkar virka in
fjäderboan i mössan.

Och nu när jag har er på tråden...jag har börjat lyssna på podcasts. Perfekt i öronen på promenaden. Perfekt i öronen när springer runt med dammsugaren i huset. Perfekt när man virkar. Jag lyssnar på Värvet förstås, och efter tips från en kollega lyssnar jag även på Graaf & Eberhard. Vilka fler poddar kan jag absolut inte missa? Vad lyssnar ni på? Tips? Blir lite orolig att jag går miste om en massa. Går ju inte för sig.

Ha en fantastiskt skön helg, hörrni.


måndag 27 januari 2014

Virkat Monsters Inc-bokmärke. Med mönster.


Min sambo har börjat läsa böcker igen. Och när jag upptäckte att han hade ett gammalt Ica Maxi-kvitto från 2008 som bokmärke, bestämde jag mig för att virka honom ett ordentligt bokmärke. Jag valde en favoritfigur från Monsters Inc. Lilla, förnuftiga och väldigt enögda Mike Wazowski. Jag skrev ner mönstret vartefter jag hittade på. Om det finns fler som har 6 år gamla Ica Maxi-kvitton i sina böcker.

Virkat Mike Wazowski-bokmärke.

Huvud.
varv 1: 6 fm i en magisk cirkel.
varv 2: 2 fm i varje maska.
varv 3: 1 fm i första maskan och 2 i nästa, fortsätt varvet ut.
varv 4: 1 fm i de två första maskorna, 2 i nästa, fortsätt varvet ut.
varv 5: 1 fm i de tre första maskorna, 2 i nästa, fortsätt varvet ut.
varv 6: 1 fm i de fyra första maskorna, 2 i nästa, fortsätt varvet ut.
varv 7-11: en fm i varje maska.
varv 12: 1 fm i de fyra första maskorna, sedan en minskning(virka ihop de två nästkommande maskorna), fortsätt så varvet ut.
varv 13: 1 fm i de första tre maskorna, sedan en minskning. Fortsätt så varvet ut.
varv 14: 1 fm i de första två maskorna, sedan en minskning. Fortsätt så varvet ut.
varv 15: 1 fm i den första maskan, sedan en minskning. Fortsätt så varvet ut.
Fortsätt sedan med bara minskningar så att det bara är ett litet hål kvar. Glöm förijössenamn inte att fylla huvudet innan hålet blir för litet. När hålet är yttepytte gör du 55 luftmaskor (för att börja på benen) och virkar tillbaka med fastmaskor. När du är tillbaka vid huvudet gör du en smygmaska i huvudet och gör direkt 55 lm igen. Och virkar tillbaka med fm. Och till sist en sm för att fästa benet vid huvudet.
Fötterna.
varv 1: 6 fm i en magisk cirkel.
varv 2: 2 fm i varje maska.
varv 3-7: 1 fm i varje maska.
Platta ihop foten och sy ihop öppningen framme vid tårna. Sy fast foten på benet. Brodera små vita, ja, ska vi kalla dem monstertånaglar? 

Ögat.
varv 1: (i svart) 6 fm i en magisk cirkel (i svart)
varv 2: (i blåturkost) 2 fm i varje maska.
varv 3: (i vitt, endast i bakre maskbågen) 1 fm i första maskan och 2 i nästa, fortsätt varvet ut.
varv 4: (i vitt, i båda maskbågarna igen)1 fm i de två första maskorna, 2 i nästa, fortsätt varvet ut. (spara en lite längre tråd så du har att sy fast ögat med sedan.)
varv 5:( i grönt, som ett ögonlock på enbart övre delen av ögat) 1 fm i de tre första maskorna, 2 i nästa. Upprepa två gånger till (sammanlagt 15 fm) och avsluta med en smygmaska.

Fäst trådarna på baksidan och brodera ett vitt ögonblänk på ögat. Sy fast ögat på huvudet. Sy fast i enbart det vita så att den gröna lilla kanten överst på ögat hänger fritt. Innan du sytt fast ögat helt, stoppa ögat med stoppning.


Och nu är det bara de små hornen kvar.
Horn.
(i vitt) Gör en magisk cirkel, börja med 3 lm och fyll sedan på med 7 stolpar (som 8 stolpar). Dra åt cirkeln så du får en halvcirkel. Vik halvcirkeln på mitten och sy ihop ytterkanten och sy sedan fast hornet på huvudet. Gör två. Han kan ju inte både vara enögd och enhornad, stackarn.

Det gröna garnet är ett bomullsgarn från Hemtex, det vita, svarta och turkosa är Tilda-garn. Och jag har använt mig av en virknål i storlek 3,5.
Sisådär ja. Monstermönstret klart. Och nu har sambon en grön bok-kompis. Det borde faktiskt alla ha en.

Och till sist, jag förstår ju att frågan alla har är vad vi köpte på Ica Maxi juli-08. En picknickfilt. 4 barnmatsburkar. Och messmör. Värsta festen.

fredag 24 januari 2014

Nu haver jag tavlat precis överallt.

 För ett tag sedan fick jag några fina, gamla guldramar av min rara mor. Jag la dem i en hög i vardagsrummet. Och där har de legat. Tills igår. Jag fixade till ett par texter i mitt photoshop och skrev ut. Och hängde upp.
I köket fick den lilla fina guld-vita ramen hamna. Och i den ett Majkis-citat. Ett citat från när hon var 4 år. Ett citat som passar bra i ett kök. Ett citat som jag ler åt varje gång jag går förbi.
 Det är väldans bra för själen att få le mycket. Det behövs i vintermörkret.

Även sovrummet fick sig en tavla. Den guldramen var aningens trasig på ett ställe. Så den målade jag vit med akrylfärg innan upphängningen.
 Inget citat denna gången. Utan bara mina innersta känslor angående min säng. Utskrivet på ett papper.
Låtom oss zooma in.
Jag gillar verkligen min säng. Alltså verkligen, verkligen gillar. Kanske speciellt eftersom att vi har en Kung som tycker att morgonen lika gärna kan börja 03.35. Jag gillar verkligen, verkligen Kungen också. Ungefär 3 timmar senare.

måndag 20 januari 2014

Virkade boot cuffs.

 Jag sprang på ett så trevligt mönster på boot cuffs på Pinterest. Jag säger boot cuffs för jag vet inte riktigt vad det heter på svenska. Stövelmuffar? Fejkbenvärmare? Jag frågade google translate vad han tyckte. Han föreslog uppstartsmanschetter. Google translate kan vara en uppstartsmanschett.
 Mönstret hittar du här. Det är på engelska. Men om man vet att ch är luftmaska, sc är fastmaska, dc är stolpe och sl st är smygmaska så klarar man detta mönstret galant. Och snabbt går det.
Jag använde mig av virknål nr 3,5, men nästa gång ska jag nog ta en större virknål för att få fram mönstret lite mer.
Vadvärmare? Eller kanske stövelmanschett? Aja...vad de än heter så gillar jag dem. Och det kommer bli fler. Ty vintern äro lång och restgarnskorgen överfull.

fredag 17 januari 2014

Virkad döskallesjal. Igen.

 Jag har virkat en döskallesjal igen. Jag gav bort den till en kompis. Hon gillar nämligen döskallar. Och hon passar väldans bra i vitt.
 Är lite lätt avis på hennes nya bronsfärgade klocka. Ursnygg. Här lämnar jag lite plats så ni kan uppskatta min oerhörda fyndighet i beskrivningen av klockans tjusighet.

Mitt döskallesjalsmönster hittar du som vanligt här. Jag har virkat med Tilda-garn och virknål nr 3,5. Det går åt 3½ nystan när man som jag slutar med 6 döskallar på rad. Spetskanten som virkat på hittar du mönster till här, och jag brukar göra de två första raderna.

Och visst är det fantastiskt att den riktiga vintern äntligen är här. Kallt och snöigt och alldeles underbart. Det var ju precis så här det skulle ha varit i december.
 Vad säger ni? Ska vi inte köra lite jul 24 januari med? Då har vi exakt en vecka på oss att koka knäck.

måndag 13 januari 2014

Näver in my life.

Jag gillar verkligen naturmaterial. Framför allt mossa och bark i alla dess slag. Och ett tag innan jul var jag inne en sväng på Netto och fyndade lite näver. Näver i plattor och näver i rullar. Jag störtgillar näver.
Jag hade tidigt planen klar för vad jag skulle göra med de små näverrullarna. Men det var mycket annat att pyssla med innan jul. Så det fick stå kvar på to-do-listan. Fram tills igår.
 Jag åkte en sväng till vår lokala loppis. Och köpte tre helt raka små glas. Rullade på nävern längst ner på glasen och klippte av den så den passade precis runt. Ett av glasen fick lite natursnöre som dekoration. Eftersom nävern var rullad från början så sitter de fast helt av sig självt. Inget Karlssons klister. Inte nått annat. Bara näver som kramar glas.
Och nu står de där. Mina nya ljuslyktor. Som små lysande björkstubbar i köket.
Och jag är väldans nöjd med dem. Man måste ju gilla pyssel som blir snyggt, går snabbt och är superbilligt.
En näverrulle kostade 10 kr och tre loppisfyndade glas kostade 15 kr. Alltså tre näverljuslyktor för 25 kr.
I priset är inte inräknat att jag i min iver klippte nävern med min tygsax. Så jag blir antagligen tvungen att köpa en ny sådan. Men nu har jag ju helt plötsligt en näversax. Och det är ju inte alla som har.

torsdag 9 januari 2014

Flätvirkade benvärmare.

Ni vet den där schyssta virkade flätmössan som jag gjort en hel massa av? Jag lånade och ändrade på mönstret lite. Och gjorde ett par rosa benvärmare till Majkis.
Jag började med 40 lm och slöt till en cirkel. Ett varv med stolpar. Fortsatte med det resårmönstret som är längst ner på mössan i vanliga fall några varv. Fortsatte med flätmönstret. Och till sist några varv med resårmönstret igen.
Virknål nr 5 och Freja-garn, och det gick åt ett nystan till varje benvärmare. Majkis benvärmare har 4 flätor= 40 luftmaskor i början. Vill man göra större är det bara att gånga antalet flätor man önskar med 10 så kommer man rätt i flätmönstret. Väldans smidigt.
Och Majkis är väldigt nöjd. Hon tog på sig dem, sprang ut och hojtade:
-De funkar verkligen, mamma!! Jag fryser inte om benen!!

Kan ju också ha berott på att det var 10 grader varmt ute. Förunderlig vinter vi har.

söndag 5 januari 2014

Citronbiscotti med rosmarin.

 Jag gjorde saffransbiscotti till julen. Det gör jag varje år. Fast jag kallar dem saffransskorpor. Och jag har några rackare kvar. De är goda men det känns ju som om saffran hör lite till julen.
Jag började fundera på om man inte kunde använda saffranskorpereceptet och göra om det med någon annan god smaksättning. Det gick så bra så.

Citronbiscotti med rosmarin.

100 gram smält smör
2 tsk torkad rosmarin
rivet skal från 1 citron
2 ägg
1½ dl socker
5 dl vetemjöl
1½ dl grovhackade mandlar
1½ tsk bakpulver

Blanda i rosmarin och det rivna citronskalet i det smälta smöret och låt det stå och gotta ihop sig några minuter medan smöret svalnar. Blanda sedan i ägg, socker och mjöl blandat med de grovhackade mandlarna och bakpulvret.
När degen är blandad, rulla ut den i tre plåtlånga längder. Grädda i 200 grader i ca 10 min. Ta ut och dela längderna i sneda bitar. Lägg dem med ena snittytan uppåt och rosta i 175 grader i 10-15 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt biscottin ligga kvar. Låt dem ligga där tills ugnen svalnat så blir de hårda och goda.
Och det där ständiga nyårslöftet som jag har. Ni vet den där klassiska varianten. Jag ska ta tag i det. Alldeles snart nu. Är faktiskt lite laddad.


Ska bara sätta mig i soffan och ta en skorpa till.

fredag 3 januari 2014

Juleslut. Och kärleksknut.

 Nyårsdagen varje år plockar jag ner julen. Eftersom min jul oftast börjar med julmusik i oktober så känns det som om jag är nöjd då. Precis på nyårsdagen. Varje år. Så nu ligger de där i lådan igen. Alla julgranskulor. Och längtar och väntar på att få se vad för snett elände till gran de ska få hänga i i slutet på året.

Hoppas att ni hade ett riktigt gott nyår. Och visst känns det lite gott med ett helt nytt år. Väldigt oskrivet. Öppet för förslag liksom.

Och eftersom det är nytt år tänkte jag börja med en helt ny virkbekantskap för min del. Jag började göra kärleksknutar. Och det var minsann ingen dålig start på 2014.
 Jag vet tyvärr inte vad garnet jag använde mig av heter. Det låg där så fint i botten i min garnkorg. Utan etikett. Och fullkomligt skrek efter att få bli en kärleksknutsjal. Ok då, sa jag.
 Här hittar ni en beskrivning på kärleksknutorna. Det är fantastiskt trevligt att virka kärleksknutor ska jag tala om för er. Och fort sjutton går det.
Jag tänker mig att denna sjal blir perfekt att ha runt halsen i sommar. När jag sitter och gottar mig på någon uteservering. Stora solbrillor ska jag ha med. Kanske att jag tar på mig en klänning med. Kanske blir lite väl luftigt annars.