tisdag 29 januari 2013

Världens godaste cheesecake. Jo, faktiskt.

Jag älskar cheesecake. Det är ju så fantastiskt gott. Och jag har testat att baka cheesecake. Jag har gjort fryst cheesecake. Och gjort sån cheesecake där man bara häller i kladdig fyllning. Gott alltihop. Men i helgen gjorde jag en cheesecake som slog alla mina tidigare cheesecakes. En bakad cheesecake med citronsås. Hur låter det? Något tidskrävande att göra, men så värt det.

I give you:
 Barrys cheesecake. Ursprungligen från boken Vinterns goda ting. Eller ja, ursprungligen är den säkert från nån snubbe som heter Barry. Men ändå. Kakan bakas i ugnen tre gånger. Alla goda ting är nämligen tre.

Barrys cheesecake med citronsås.

Steg 1:
Smula sönder 10 digistivekex och blanda med 100 g smält smör. Bred ut och platta till smulorna i en pajform med löstagbar botten. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 5-10 minuter. Lägg en bit aluminiumfolie under formen i ugnen för det kan läcka lite. Ställ åt sidan och låt svalna något. Sänk ugnsvärmen till 180 grader.

Steg 2:
Mosa 400 g philadelphiaost med en gaffel. Blanda i 3 ägg och 1,5 dl socker. Blanda ihop med en kort snurr med en elvisp så det är helt blandat. Fördela smeten på kexbotten och grädda i ugnen i 180 grader i ca 35 minuter. Jag gräddade något längre då det inte hade stelnat i mitten. Låt kakan kallna. Igen.

Steg 3:
Och nu till översta lagret. Rör samman 4 dl cremefraiche (ej lätt cf), 1 msk vaniljsocker och 1 dl siktat florsocker. Rör samman med en sked och bred ut över den kalla cheesecaken. Grädda i 180 grader i ca 6-7 minuter.

Och nu ska vår cheesecake svalna igen. Den ska nämligen serveras kall.

Och till sist.. citronsåsen.

Blanda 3 msk pressad citronsaft, 0,75 dl vatten, 1 äggula, 1 tsk majsenamjöl och 1,5 dl socker i en kastrull. Sjud upp allt försiktigt låt det inte koka och rör medan såsen tjocknar till lite. Avsluta med att vispa ner 1 msk kallt smör och låt sedan såsen kallna helt.

Jag tyckte inte att såsen tjocknade som jag ville så jag hällde ner en hel hög mer majsenamjöl. Eller jag hade maizenaredning...kanske inte ens är samma sak. Vad vet jag. Jag bara bakar. Och sen försiktigt, försiktigt ytterligare en äggula. Ville ju inte ha en omelett i såsen.

Jag garnerade med klyftad passionfrukt och citronmeliss.

Klart! Som sagt lite tidskrävande då kakan måste svalna mellan de tre svängarna i ugnen. Men vad gör man inte för att få smaska i sig världens godaste cheesecake.


Och idag när jag gick på stan, hittade jag en 10-krona på marken. Sisådär 15 meter från en liten tobaksaffär.   Jag kände direkt det var meningen att jag skulle gå in och köpa mig en TIA-lott. Jag berättade för kassörskan att jag hade hittat tian på marken utanför. Då sa hon att den var hennes. Nej, det gjorde hon inte, men hon berättade att hon också hade hittat en tia en gång och spelat på dagens dubbel för den...och vunnit 1200 kr. Det var väl det jag visste. Klart jag kommer vinna på lotten.

Och nu till problemet. Jag vill inte skrapa lotten. För så länge den är oskrapad är det ju vinst på den.

Ja, ni ser ju själva. Den fullkomligt osar vinst.

9 kommentarer:

  1. Låter hur gott som helst...vattnas i munnen. Håller tummarna att vinsten fördubblats för varje timme du väntat.

    SvaraRadera
  2. Ser väldigt smaskigt ut! Nu blev jag hungrig. :-)

    SvaraRadera
  3. Ja, jösses vad det osar vinst!! Tänk sen när du skrapat den och blivit miljonär. Då kan du sluta jobba och istället ha ännu mer tid att virka och inspirera oss andra. ;)

    SvaraRadera
  4. Haha du är bara för härlig!

    /Maria

    SvaraRadera
  5. Blir så glad av din blogg! Du har sådant härligt skriftspråk!/Å

    SvaraRadera
  6. Risken är förstås att man äter upp smeten som väntar på att få gräddas... Men det låter ju helt gudomligt gott annars :)

    Skrapa lotten människa! Håll oss inte på halster! :) :)

    Kramar

    SvaraRadera
  7. Jag känner att min talang mer ligger i att äta cheesecake än att laga till den, med tanke på alla moment. Scones är liksom mer min grej, typ 4-5 ingredienser :-)

    Men tänk om lottens giltighetstid hinner gå ut innan du skrapar? Och så mister du 2 miljoner? Jag tror att man kan få väldigt mycket garn för det. Så jag säger,skrapa!! :-)

    SvaraRadera
  8. Verkar vara riktigt god! och vilken superhärlig rödluvehuva!

    SvaraRadera
  9. Åh, den där cheesecaken brukar jag göra! Har aldrig gjort nån annan.. Den är såå supergod! Sist testade jag att byta ut några digestivekex mot pepparkakor, det blev jättegott!
    Seså, skrapa nu! Men sluta för guds skull inte att blogga bara för att du blir miljonär!
    Kram/Sarah

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.