söndag 19 maj 2013

Vit choklad- & lakritskladdkaka.

Igår var det schlagerfinal. Sånt kan man inte missa. Och visst vann rätt låt till slut. Vi hade en familj på besök, en familj som gillar schlager nästan lika mycket som vi. Vi grillade och hade det gott i sommarvädret. Och till efterrätt bjöd jag på en ny smaskig bekantskap. Nämligen vit choklad- och lakritskladdkaka. Receptet har jag fått av min mamma, som fick det av sin syster som fick det på sitt jobb. Ja, ni vet hur det brukar gå till. Och nu får ni det av mig.

Vit choklad- och lakritskladdkaka.

100 g margarin (jag tog smör för att jag är lite av en rebell)
2 ägg
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
1½ dl vetemjöl
100 g vit choklad
ca 10 salta lakritsfiskar (Malaco)

Sätt ugnen på 150 grader. Smält margarinet och låt det svalna.
Rör ihop ägg och socker( jag handvispade ihop bara lite grann med en visp). Blanda i vaniljsockret och mjölet.
Smält chokladen i vattenbad, rör i den tillsammans med margarinet i ägg-, socker-, vaniljsocker- och mjölblandningen. Klipp lakritsfiskarna i små bitar och rör i bitarna i smeten. Häll i smeten i en smörad och bröad form med avtagbar kant. Grädda i mitten av ugnen i ca 35 minuter.

Sisådärja. Bara att baka på. Jag serverade kakan med färska hallon, saltlakritssås och vaniljglass.

Tips från coachen; Det är lättare att få bort kakan från formens botten om den spenderat lite kvalitetstid i kylskåpet innan. 
Majkis under schlagern igår: När är det Yohio?
Mamman: Han gick ju inte vidare, det är ju Robin som sjunger för Sverige.
6-åriga pojken från familjen på besök: Va?! Är inte Sean Banan heller med?!

Ha en fortsatt go söndag.

13 kommentarer:

  1. Mmmm, ser supersmaskigt ut. Blir nog till att testa den på Mors dag! Tack för receptet!

    SvaraRadera
  2. Hallon, lakrits och vit choklad... Kan nog tamejtusan inte bli bättre! :D

    SvaraRadera
  3. Maria Lindgren19 maj 2013 kl. 16:41

    Tack för en super trevlig kväll med god mat och en smaskig efterrätt. Kan varmt rekommenderas.

    SvaraRadera
  4. Ja? Var han inte heller med?!=))

    Smarrigt värre den där fikan!

    Kramis

    SvaraRadera
  5. Jag som älskar både lakrits och choklad! Denna måste bakas :)

    SvaraRadera
  6. Alltså ... här träffade du mitt i prick på mig. Jag älskar vit choklad OCH laktits :)
    Jag ska spara den här som en favorit och göra vid lämpligt tillfälle :)

    Jag önskar dig en härlig dag!
    Kram Sofia

    SvaraRadera
  7. Ser väldigt läcker ut, men jag som inte äter lakrits, har ni nån idé på vad jag kan byta ut den mot?
    //Anna

    SvaraRadera
  8. Tack för receptet! Fast virrpannan här glömde hälla i det smälta smöret.. suck, men det smakar bra ändå, säkert godare om smöret varit i.. men men nästa gång så! :)
    Mv h Anna

    SvaraRadera
  9. Hahaha vilka härliga kommentarer! Eller som kompisens mamma: Jag tror iallafall att saade kommer komma topp 5! :)

    SvaraRadera
  10. Vilken fantastisk blogg!! Jag halkade in här då jag googlade 'virkad mössa' och hittade den söta ugglemössan som jag sparade som ett bokmärke i datorn. Tänkte att jag lika gärna kan läsa lite och schoff så var jag fast. Du skriver fantastiskt bra, så levande, så inlevelsefullt och så grymt roligt, jag har skrattat högt och mycket till många av dina inlägg. Och bra virkmönster är det också! Har redan provat på prinsess-tårte-bokmärket som jag tänkte ge bort till mor min på söndag, och mer ska provas på. Härliga barn verkar du ha också, kloka som ugglor, får mig verkligen att bli sugen på att själv skaffa mig en karl och ett par knoddar, svårt att hitta grodor att kyssa bara.. Men nu kan jag inte sitta här och uggla (hehe) om det ska bli nån mössa till brorsbarnet som tittar ut i juli! Ville väl mest säga "bra jobbat, keep 'em coming. Du inspirerar!"

    SvaraRadera
  11. Hallon OCH lakrits OCH choklad. Måste provas!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.