måndag 24 juni 2013

Seriöst god marängtårta.

På midsommar var det mitt uppdrag att fixa den o-så-viktiga jordgubbstårtan till firandet på eftermiddagen. Och min mamma brukar göra en så himla smaskig marängtårta. Med seg kolaliknande gucka mellan maränglagren. Jag hade aldrig bakat maräng innan och tyckte att det var lite läskigt, så jag gick hem till min snälla mamma och bakade. För moraliskt stöd och marängvägledning liksom. Och det var ju faktiskt inte så svårt. Visst vill ni ha receptet?

Jubileumstårta. ca 8-10 pers.

Maräng:

3 äggvitor
3 dl socker
3 msk potatismjöl
1/2 tsk hjorthornssalt

Vispa äggvitorna hårt. Vänd ner resten av ingredienserna. Bred ut på smörat bakplåtspapper på en plåt. Tänk på att marängen sprider ut sig lite vid bakning så håll dig ca 3 cm från kanten runt om. Grädda i 125 grader i en timma. Stäng av värmen och låt marängen stå i eftervärmen i ca 20 minuter.

Fyllning:

125 gr smör.
3 äggulor
1 tsk snabbkaffe upplöst i lite vatten
3/4 dl socker
3/4 dl matlagningsgrädde

Sjud äggulor, matlagningsgrädden och socker tills det tjocknat. Ta sedan av från värmen och rör ner det upplösta snabbkaffet. Vispa i smöret i bitar, ställ att kallna.

Dela marängbottnen i mitten. Lägg ena delen av botten på en bricka, bred krämen på den och lägg den andra botten på. Garnera på tårtan med vispad grädde och jordgubbar.

Marängerna gjorde jag( och mamma) dagen innan midsommar, de kan stå i rumstemparatur. Fyllningen gjorde jag också dagen innan men den fick ligga i en påse i kylen till några timmar innan servering. Jag spritsade då på fyllningen och bredde ut den med en smörkniv jämnt över botten och ända ut i kanterna, tjoff på med den andra botten, och ställde sedan tårtan i kylen igen i väntan på firandet. Den vispade grädden och jordgubbarna lade jag på en liten stund innan servering.

Vi var 14 personer på midsommar så jag gjorde tårtan dubbelt så stor. Jag gjorde då två bottnar och dubblade fyllningen. Vispade 4 dl grädde. Skivade 1½ liter jordgubbar. Och fick en långplåtsstor, smarrig jordgubbstårta. Som kunde räcka upp till 20 personer.

Och bilden på tårtan vittnar om att även mitt bloggtänk har gått lite på semester.
Note to self: Man måste ju för sjutton komma ihåg att ta kort INNAN man börjar dela ut bitar av tårtan.

Men ni klarar lite smulor i hörnet va? För ni ville ju gärna se den smaskiga guckan i mitten, visst?


21 kommentarer:

  1. Självklart ville vi också se guckan i den smarriga tårtan, tack för det! Måste testa nån dag, låter helt underbar! :)

    SvaraRadera
  2. Seg kolaliknande gucka... hur gott lät inte det!? :)

    SvaraRadera
  3. låter mycket gott!!!maräng o kola är inte helt fel!!!

    SvaraRadera
  4. Mmmm så gott det såg ut och lät..

    Ha en fin tisdag..

    Kram MIa

    SvaraRadera
  5. Mums!! Den måste testas.

    SvaraRadera
  6. Åh tack för delningen! Sonen fyller fyra imorgon och till helgen väntar kalas. Och då ska gästerna självklart få smaka denna ljuva kreation !

    SvaraRadera
  7. Antar att det ska vara 3/4 dl grädde...?

    SvaraRadera
  8. Jordgubbar och maräng är aldrig fel ..

    SvaraRadera
  9. Ha, ha, ha...jag tycker att det låter härligt med bloggtänk på semester!!!

    Och receptet låter om möjligt ännu härligare :)

    Ha det fint!

    SvaraRadera
  10. Seriöst läcker bild på tårtan! :-)

    SvaraRadera
  11. Denna tårta får det bli nästa gång vi kalasar!
    Årets midsommartårta här blev i två lager, ett m jordgubbar och ett med mjölkchokladmousse (marabou förstås).

    Inte illa det heller kan jag säga!

    Ha en bra dag!

    SvaraRadera
  12. Vilken fantastisk blogg du har. Har följt den rätt så länge och man blir såååå inspirerad. Garn har funnits hemma ett bra tag och idag var det äntligen dags. Mitt första bokmärke blev till. Man blir så glad :-) Snyggt blev det också. Har letat o letat efter ett mailegtomte mönster men ack vad man går bet. Är det inte dags för en tomtemor ;-)

    SvaraRadera
  13. Mums! Den bilden är helt perfekt. Den smaskiga guckan ser ju hur god ut som helst! / Annika

    SvaraRadera
  14. Nu har vi provsmakat och HERRE vad god den var!!

    SvaraRadera
  15. Hi :) I love your skull shawl pattern and had made my own (I posted it on ravelry and my blog) and I wonder if I could translate to Polish?
    Regards
    Marta

    SvaraRadera
  16. Finns det nåt du inte fixar? :)
    dax att bjuda hem folk på lite kafferep för denna tårta måste testas...låter hur smarrig som helst.

    SvaraRadera
  17. Thanks so much! I'll get to it next week and let you know when I finish, so you can link it on ravelry if you want :))

    SvaraRadera
  18. Åh den tårtan ser mer än lovligt smarrig ut! Måste testas vid tillfälle! =)

    SvaraRadera
  19. Mycket smarrig tårta tyckte alla som var på mitt kalas igår, så tack för ett superbra recept!
    /Anna

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.