söndag 29 april 2012

Chokladfudgetårta. Och Burberry.

Chokladfudgetårta. En sån slängde jag ihop igår. Och det var precis lika gott som det låter. Om inte godare.
Seriöst. Gör den. Ät den.

Chokladfudgetårta.

Själva kakan.

150 gram smör
2 st ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kaffe
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 tsk bakpulver

Fudgen.

1,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
2 msk ljus sirap
100 gram mörk choklad
75 gram smör


Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker. Tillsätt kaffet. Sikta i mjöl, kakao och bakpulver. Rör i det smälta smöret. ( Jag drog ner 0,5 dl socker i både själva kakan och i fudgen. Tro mig, tårtan var väldans söt ändå.)
Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kakan svalna i formen. Kakan såg lite dallrig ut i formen när jag tog ut den, men den blev kanon efter att den hade fått svalna. Så där klibbetikladdigt god. Mitt tips är att ha den i kylen en timme eller så, så den hinner stelna till ordentligt, innan fudgen läggs på.
Och här kommer då vi till fudgen: Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull. Låt koka under omrörning några minuter till en tjock och blank smet. Jag kokade smeten runt 6-7 min. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret. Häll smeten på chokladbotten och låt kakan kallna. Ha i kylskåp minst ett par timmar innan servering så fudgen hinner stelna ordentligt. Pudra eventuellt över lite kakao innan servering.
Jag serverade med lättvispad grädde och lite färska jordgubbar. Väldans smarrigt.

Och jag har ju knytit vänskapsband. Men efter 9 hjärteband kände jag att jag ville avancera mig lite. Och göra ett lite mer vuxet band. Jag surfade runt och hittade det här. Ett vänskapsband in Burberrystyle. Gick ju sjutton inte att låta bli.

Ett band med 14 trådar. 14 trådar av Tilda bomullsgarn. Som ni ser på bilden ovan klippte jag jack i en kartong för att hålla reda på trådarna i början. Först en tråd i varje jack, och efter en knytomgång flyttade jag dem så de fick trängas två i samma jack. Så att bandet inte skulle bli glest i början.
Och jisses vad roligt det var att göra. Knyteliknyt. Nackdelen var väl att det här bandet inte alls hjälpte mig med mitt nya beroende att knyta band. Jag blev ju snarare ännu mer fast.
Men vad i hela friden gör väl det?!

19 kommentarer:

Fröken Fräken sa...

Oja, jag skulle gärna göra en sådana smaskig kaka. Om det nu inte händelsevis var någon som tröståt wienerbröd alltså igår och fortfarande känner av sockerchocken. Men det var alltså inte jag, näääääe då.

Heja Burberryband, det var verkligen snyggt. Törs man börja knyta?

Photo by Maria sa...

Jäklar vad snyggt knutet armband..

mums så smarrig den tårtan ser ut.. Men.. jag skall nog undvika att baka en sådan, LCHF is my shit just nu och där platsade den ju inte tyvärr =(

Kram Mia

CreandoPhoto sa...

S.Å F.R.U.K.T.A.N.S.V.Ä.R.T. S.N.Y.G.G.T!!!

Jag bara måste testa detta!

Kramar

FridaL sa...

Så kul att du tipsar om detta. Det var många år sedan jag senast gjorde ett vänskapsband,men nu är jag fast igen :) Stort tack för det!

IA Nyckelpiga sa...

Vansinnigt snyggt hörrudu!
kanske man skulle ge sej pá.....?
Och du, glöm symaskinsrädslan. är sáker pá att Majkis máste ha en himla massa fina teckningar.

Emilia sa...

Ser väldigt inbjudande ut och vilket snyggt vänskapsband du fått till!

Luxxie sa...

Vilka snygga vänskapsband du har gjort! Vart så sugen att prova, och nu är jag också fast, haha :)

miss w sa...

Nostalgitripp med banden... men är helt inne på kakan. KAKA. KAAAKAAA. NU. JEPP.

Fröken Pimpinett sa...

Jättesnyggt armband. Måste nog testa att knyta band jag med. Men först ska jag nog baka kakan - den läte ju helt ljuvlig!

Helena, Craft and Creativity sa...

Kanonsnyggt armband!
Och tårtan ser ju inte ut att gå av för hackor... mums. :-)

Karin sa...

Hej!
Men vilket supersnyggt armband det var annat det än de vanlgia modellerna jag stött på innan. Får prova när tiden finns bland mina virkprojek. Trevlig blogg!
Hejsan från Karin

Engelska Villan sa...

Äh! Himla dej! Nu måste jag knyta ett sånt också! Inte nog med att du snärjt in mig i hjärtebandsträsket liksom... Jag är inne på mitt tredje nu :) Jag såg att hon med youtube-instruktionsvideon länkade till fler avancerade mönster. Var det där du hittade detta?
Ha en skön knytarhelg då :)
Kram

kungen o majkis sa...

Engelska villan: Knyt på du...det är bra för dig ;-D! Detta bandet hittade jag här http://friendship-bracelets.net/. Vet inte om det är samma sida som i videon..
Ha en go knytarhelg du med :-D!

Johanna sa...

Åh nej, föregående inlägg gick det ju sådär ganska bra att bara glimta igenom. Men nej, nu känner jag hur det drar i kreativitets-tarmen. Jag kanske bara måste prova detta? Det blir ju urbota fint..!

Men blir jag beroende så skyller jag på dig ;)

Cias Små Ting sa...

bakade tårtan idag OJOJOJ vilken gudomlig tårta. såklart hade även vi grädde och gubbar till! är helt salig vad god den var.
tack snälla för att du delade med dig!
Jag har i min tur länkat till dig och uppmanat alla att baka den.

Anonym sa...

Hur gör jag armband, mig podrias decir att se om jag kan göra det




Anna sa...

åh, snyggt! :)

måste testa vid tillfälle :)

Birgitta A sa...

Hej!
Supersnyggt!!
Blev genast inspirerad, använde knyppeldynan till att fästa trådarna på.
Googlade och blev förvånad över hur många mönster det finns.

Linda sa...

Vill också lära mig att göra såna! Ursnyggt!