söndag 18 september 2011

Flätmössa igen. Och virkad rundsjal. Med mönster.

Jag har virkat ytterligare en flätmössa. För fina att låta bli. Denna gången fick det bli en plommonlila. För att ge bort i present till min söta lillsvägerska som fyller 17 år.Är ju sjutton hopplöst att prova andras presenter för att visa upp på bloggen. Nu måste nog jag med ha en plommonlila flätmössa. Ju.

Japp, 17 år blir hon. Herrejisses. Jag insåg just att jag för tillfället är dubbelt så gammal som henne. Gulp. Så kan jag ju verkligen inte ha det. Härmed myntar jag uttrycket hälften så ung. Och så är jag det istället.

Jag virkade även en enkel matchande rundsjal till henne. Eget hittepåmönster.
Jag använde mig av Carolina-garn och virknål nr 5. Nästintill tre nystan gick åt till sjalen. Och två till mössan.

Virkad rundsjal a´la Kungen & Majkis.

Börja med att virka 140 luftmaskor. Förena till en cirkel med en smygmaska. Se till att luftmaskkedjan inte är snurrad.

Varv 1: Virka två luftmaskor och gör en fastmaska i andra maskan från nålen på den långa luftmaskekedjan du gjorde. Gör sedan två lm igen och gör en fm i andra maskan från nålen på kedjan. Fortsätt så varvet ut. Små, små bågar hela varvet runt.

Varv 2: Gör ett par smygmaskor så du hamnar mitt uppe på den första lilla luftmaskebågen från varv 1. Virka sedan 3 lm. Gör en stolpe i nästa båge och gör sedan en luftmaska. Gör en stolpe i nästa båge och gör sedan en luftmaska. Fortsätt så varvet runt. I slutet på varvet, gör en smygmaska i den första bågen på varvet( de där tre första luftmaskorna du vet) för att avsluta varvet.

Varv 3: Gör tre luftmaskor. Gör sedan en stolpe i nästa båge och gör sedan en lm. Och en stolpe i nästa båge och gör sedan en lm. Fortsätt så varvet ut. Och gör sedan en smygmaska i den första av bågarna för att förena varvet.

Fortsätt nu så här varv efter varv efter varv. Tills sjalen är ungefär 45 cm hög.Klart! Och så är vi redo för den kyliga hösten.

11 kommentarer:

Petra / Popetotrora sa...

Himla snygga, både mössan och halsduken! Gillar verkligen den lila färgen!

Photo by Maria sa...

Så jäkla snyggt!!!

Kram Mia

Otaliga projekt sa...

Mycket märkligt detta! Här har jag suttit hela dagen och surfat runt efter ett virkat kragmönster. När jag bara kunde ha väntat tills ikväll när du så storartat bjöd på ett.
Finfint säger jag.
Mössan är också finfin, men en del har fobi för spindlar, några för ormar och EN för mönster på engelska.
Trevlig kväll och tack för en blogg som jag mer än gärna följer.
Sarah

Anonym sa...

Jätte fin mössa &halsduken med. Synd bara att jag är värdelös på engelska.Har försökt förstå mej på beskrivnigen flera ggr nu. Du skulle möjligtsvis int evilja dela med dej av ett mönster på svenska. Mvh Veronica veronica @nordfeldt.se

Emilia sa...

Vilken fin present!

Anonym sa...

Fiint som vanligt, vännen!!!!

Puss Cissi

alarnophotography sa...

Finfint!!!!

Anna Linde sa...

Jaa mössan är såå fin och jag vill oxå gärna ta del av ett svenskt mönster = )

Anonym sa...

hur mycket gå åt att göra mössan och halsduk i freja garn?

Monki sa...

Hej, vilken jättetrevlig blogg du har. Här kommer jag titta in fler gånger. Mössan är superfin och jag skulle jättegärna vilja göra en sån, men precis som flera andra begriper jag mig inte på engelska mönster. Skulle bli hellycklig om du ville dela med dig av mönstret på svenska. :)
Ha det bra. Kram Monki

Anonym sa...

Hej o TACK för dom finaste ideerna o lätta beskrivningar o mönstren!som nybörjare på virkning så har jag kunnat göra jätte fina mössor o tubhalsdukar, ja säkert redan 10 st av båda o efterfrågan finns :-D läser din blogg, verkligen bra måste jag säga! Fortsätt :-) hälsningar: Norrbottens flicka