fredag 31 januari 2014

Tutorial för virkad baggymössa.

 En gång för längesedan la jag ut på en egen översättning på en virkad baggymössa. Senaste tiden har jag fått många förfrågningar på denna mössan, både på mail och på bloggen. Och därför tänkte jag att jag skulle försöka hjälpa till lite genom att förtydliga mönstret med lite bilder.
 Då börjar vi.
Virknål nr 5 och Carolina eller Freja-garn.
varv 1: 47 lm
varv 2: Virka halvstolpar i bakre maskbågen hela vägen tillbaka med början i andra maskan från virknålen.
 varv 3: En smygmaska i första maskan ( fortfarande alla maskor i bakre maskbågen). Och en fastmaska var i de 4 nästkommande maskorna. Och en halvstolpe i resterande maskor. 
varv 4: Halvstolpar hela vägen, i bakre maskbågen. (börja med att göra två luftmaskor som blir som första halvstolpen).

Det som verkar vara problemet för en del är att maskorna på varven minskar varefter. Om ni tittar på bilden ovan med sm och fm....så blir det ju som om man hoppar över en maska i början. Och därför måste man göra en extra halvstolpe i slutet.
På bilden ovan är maskorna på tidigare raden slut, men ni ser att kanten inte är rak. Då måste ni virka en extra halvstolpe och den kan ni virka i en av de maskorna som jag markerat med en rosa prick. Fritt val. Och vips får ni en snygg kant igen.

Upprepa nu varv 3 och 4 tills mössan är lagom bred för huvudet den ska passa på. I mitt fall blev det sammanlagt 51 halvstolpevarv.

Och när du är klar ska den blivande mössan se ut så här (blivande nederdelen på mössan längst ner och blivande toppen på mössan högst upp på bilden):
 Vik ihop mössan så den bildar en tub(se till att du börjar virka ihop när du befinner dig på nederdelen av mössan, så du hamnar på toppen av mössan när du är klar.)
Ihopvirkad mössa:
 Nu ska vi virka ihop mösstoppen.
varv 1: Virka ett fm-varv genom att jämnt fördela fm runt öppningen. 
varv 2: Minska sedan genom att virka ihop två fm. Fortsätt med minskningar runt runt tills du bara har ett litet hål kvar. Klipp av tråden och fäst. Vänd mössan rätt. 
Och sedan är faktiskt mössan klar. Hoppas att detta var till någon hjälp. Om inte annat så fick iallafall sambon en ny mössa.

Tidsåtgång för en baggymössa: Ungefär två melodifestivalsdeltävlingar. Akta bara så ni inte råkar virka in
fjäderboan i mössan.

Och nu när jag har er på tråden...jag har börjat lyssna på podcasts. Perfekt i öronen på promenaden. Perfekt i öronen när springer runt med dammsugaren i huset. Perfekt när man virkar. Jag lyssnar på Värvet förstås, och efter tips från en kollega lyssnar jag även på Graaf & Eberhard. Vilka fler poddar kan jag absolut inte missa? Vad lyssnar ni på? Tips? Blir lite orolig att jag går miste om en massa. Går ju inte för sig.

Ha en fantastiskt skön helg, hörrni.


31 kommentarer:

Finurliga fröken sa...

Livshjulet är min absoluta favorit. Kändisar får sätta betyg på sitt livshjul och prata om de. Väldigt intressant. Sen älskar jag också Adam och kompani. Så roligt! Måste nog följa de här inlägget och se om jag kan få lite tips. Lyssnar alltid när jag är ute med hunden. Kram

Anonym sa...

Du måste lyssna på Stickpodden! Fokus är ju förstås på stickning, men det går bra att virka till jag lovar ;). Tjejerna är jätteduktiga på att sätta ihop roliga och intressanta program. Jag tror absolut du kommer gilla det!

tack för din roliga och inspirerande blogg!
Jenny

Mia sa...

Tack för tips på fin kant! Och en himlans bra beskrivning med färglada pilar och sånt. Uppskattas för någon som tycker det är svårt med bara text. Nu måste jag ju prova virka en baggy mössa med en så tydlig beskrivning.

Fanniez sa...

Jag lyssnar på Moa & Mathildas podcast. Väldigt mysigt och intressant att ha i öronen när man virkar. :)

Anna sa...

Karinskonstgrepp.se gå in där.. Karin o Sara heter de som gör sjukt roliga poddar..

Carleb sa...

Hej!
Tack för en bra beskrivning! Hade oxå problem med kanten första gången jag testade. Andra gick bättre. Men hur ser det ur högst upp på dina när allt är tillslutet?

Jag vände på mönstret (av misstag) men tyckte att det blev fint med en mudd (fast ändrade till typ 7 fasta maskor efter några försök).

Tack för ett jättebra mönster! :-)
Allt gott!
Lisa

Rumpetuss sa...

Vilken finfin tutorial, nu går det inte att misslyckas juh! Eller jag kan säkert ;0) tack! Ha en fin helg!

maria sa...

Jag lyssnar på Adam och kompanis podd, med Adam Alsing, Daniel Breitholtz och Carin Da Silva.
Verkligen inte rumsren alltid, och sååå rolig "vuxen"podd! Jag skrattar högt varje gång!

Sen har du redan fått tipset ser jag, men Stickpodden rekommenderar jag varmt också. :)

Emelie sa...

Hej, och tack för en bra beskrivning!
Liksom så många andra lyssnar jag på Stickpodden (fast jag inte stickar särskilt mycket....) Jag kan också känna lite panik över att man missar så många bra poddar!

stina sa...

Hur många nystan går det åt?

tildashandarbetskorg sa...

Vilken cool mössa. Måste testa.
Ha en god helg.
Kram/Y

Kerstin sa...

Kan inte sticka men lyssnar alltid på Stickpodden. Hannah och Amanda är också bra, som att lyssna på två kompisar! Sedan brukar jag lyssna på knattetimmen med Carolina Norén. Tyvärr har den uppehåll till mars men man kan ju lyssna på äldre avsnitt. Tack för en fin blogg!

kungen o majkis sa...

Stina: Två nystan behöver du ha.

Maria/lilla07an sa...

Jag viskar försiktigt....virkat -en podcast ;)

kungen o majkis sa...

Maria: Har man en egen virkpod ska man sjutton inte viska heller, det ska man skrika ut :-D! Kommer självklart kolla in er podcast :-)!

Anonym sa...

Du måste lyssna på Marias virkpod :)
/annapanna

8 tassar 4fötter sa...

Hej
Har virkat fyra sådana, jättebra!

Maria/lilla07an sa...

Ha ha ha. Jag ska träna på skrikandet ;)

Ankan sa...

Tack, nu tror jag att jag fattar ..funderade på toppen av mössan,,,jag prövar igen helt enkelt..

Anonym sa...

Hej Mamma till Majkis och Kungen! Vet inte vad jag sökte på för att komma till din blogg, men nu har jag återvänt tillräckligt många gånger för att snart kalla mig en Läsare :)

Jag vill bara skicka lite pepp och tacka så mycket för alla virkrecept, all humor och alla fina bilder. Fortsätt, för det är en fröjd! Jag återkommer igen och igen :)

mvh

Petra

Anonym sa...

Hejsan svejsan! Nu har jag virkat en baggymössa, pläd och en dödskallesjal och jag skulle inte kalla mig en duktig virkare, tack vare dina jättetydliga och fina beskrivningar! Vågar jag fråga efter en översättning på den flätvirkade mössan och gärna lite bilder.... Där går jag bet! Du har verkligen en inspirerande blogg! Tack! Gunilla från Borås

hand made by zara.... sa...

Åhh Erica kan du inte visa hur man virkar flätmössan....

kungen o majkis sa...

Gunnilla och Zara:

Gå in hos pysselkiisen.se, hon har en svensk översättning av mössan på sin hemsida :-)!

Annika GW sa...

Den mössan ska jag göra! Tack för beskrivning och jag ska se upp så att jag inte virkar in något opassande! / Annika

Memme sa...

Vad är det för skillnad på Carolina och Freja? Någon som sticks mer?
Tack för en bra tutorial!

kungen o majkis sa...

Memme: Tycker att de är ganska likvärdiga, kanske att frejagarnet är något, något tjockare.

Anonym sa...

Hej! Har nu kommit ungefär halvvägs och blir lite orolig. Kanten neråt är rak och fin men uppåt ser den ut som en skidbacke ungefär. Så ska det väl inte vara? Skulle jag gjort luftmaskor även på det hållet? Har bara gjort lm åt ena hållet. Mvh Johanna

Malin på pastill.nu sa...

Haha, vad sjukt. Jag skrev ett mönster på en mössa igår med samma princip och jag har ju haft just det där problemet med att det blir mindre ohc mindre. TACK!

Anonym sa...

Tips på bra poddar;
*Graaf Eberhard
*Fredagspodden med Hannah & Amanda
*Alex & Sigges podcast
*Barnvagnspromenader (handlar allmämt om barn i alla åldrar)
*Värvet (intervjuer/avslappnade samtal med kändisar - kanonbra!!)

Tack för den finaste bloggen på nätet!!

Malin sa...

Min blir också sned i kanten där de fasta maskorna är. Men rak och fin i andra änden. Undrar samma som Plofana här ovan. Normalt sett om man ska virka rakt bör man väl lägga till luftmaskor i båda ändarna? Mvh förvirrad nybörjarvirkare :)

Anonym sa...

Hur gör man för att kunna lyssna på stickpoden? Undrar gammal tant