måndag 1 september 2014

Virkad baskermössa och läskiga ljus.

 Och där blidde höstens första mössa klar. För visst är det höst nu? Första september och allt. Och jag njuter. Njuter av de mörka kvällarna i tvsoffan. Njuter av den varma tekoppen. Och virkningen i knät.
 Denna baskermössa är virkad i ett rosa Carolinagarn. Virknål nr 5. Mönstret jag använde mig av hittar du här. Antagligen hade jag ett väldans för tunt garn för när jag virkade helt efter mönstret, blev den i storlek typ hamster. Jag repade upp och fortsatte med ökningar ett tag till tills mössan var ungefär 25 cm i diameter. Och se då passade den ju bättre. På mitt huvud iallafall. På en hamster är den nu för stor.
 Och kanten längst ner skulle man sticka minsann. Då visste de ju inte vem de snackade med. Här stickas det inte nån resår. Här virkar vi resår istället.
Nu kan jag gå och sparka i höstlöv utan att frysa om knoppen.

Och så har jag och Majkis pysslat lite. Vi har målat på stearinljus.
 Det man behöver är vattenfärger. Vatten. Penslar. Och tvål. Vanlig handtvål. Några ljus kan ju också vara bra att ha om man ska måla på just ljus.
Doppa penseln i lite vatten, och sedan snurra runt i vattenfärgen så det blir rikligt med färg. Doppa sedan penseln i lite tvål. Och måla. Det är just tvålen som gör att färgen fastnar bättre på ljuset.

Majkis målade ett ljus brunorangeblått och jag ett med röda prickar på. Och så gjorde jag ett par ljus till Halloween.

Ni ser ju. Jätteläskigt.

Och angående Majkis målade brunorangeblåa ljus. Ibland är det bra att man helt naturligt kan bränna upp barnens pyssel. Skulle ju bli ett jäkla liv om man skulle göra det samma med trätrollen och toarulletomtarna.

7 kommentarer:

Rumpetuss sa...

Skitsnygg basker, tur att den gick att förstora så ni slapp skaffa en hamster till den...Kul med ljuspyssel, ska absolut provas!!

SpeLinnea sa...

Åh vi gjorde ljusmålarpysslet när jag gick i lågstadiet! Det blev väldigt fina ljus, som vi barn skulle sälja på årets julbazar. Problemet var att lärarna inte läst på flaskan med färg innan vad det innehöll och det visade sig vara en typ av akrylfärg eller nåt, som fucking brann i höga lågor.

Till något annat som inte är hemskt, men har du provat att göra "tidningsljus?" Man kör med hårtork på en bit tidning och pressar sedan den varma delen runt ljuset. Nu minns jag inte vilken typ av papper man skulle ha, men har för mig vanliga kalle anka-tidningar funkade för mig.

Superfin mössa, gillar verkligen färgen på den!

Monstermønster sa...

Du skriver så bra!

Mia sa...

Baskern är ju urtjusig du kan det det där med virkning du. Och vilken rolig idee att måla stearinljus, det måste provas.

Bibbis blandning sa...

Aha kan man göra så med ljusen. Jag har använt allmogefärg men det har velat flaga. Kanske det hjälper med lite tvål på penseln då. Jag ska prova.
Basken var jättefin. Rosa och vårlig.

Johanna sa...

Blir så inspirerad av dina fina mössor! Vill bara sätta igång direkt ju! :)

Annika GW sa...

Synd att jag är så dålig på att tyda beskrivningar på engelska! Det finns ju så mycket fint på Ravely men jag kan bara inte!! jättesöt basker ocg måla på stearinljus var ju en kul ide. Kan jag kanske göra med mina förskolebarn någon gång. / Annika