måndag 6 december 2010

Baka, baka.



Vi har bakat lite i helgen. Sambon och Majkis bakade pepparkakor. Majkis tyckte att degen var godast. Det tyckte mamman med. Sambon tyckte att vi kunde ha köpt en burk med pepparkakor för 10 kr istället för att baka själva.

Jag bakade lussebullar. Och jag skulle tro att det var de godaste bullarna jag någonsin hade bakat.
Jag hittade receptet hos Linneas skafferi.

Kopierat från Linneas skafferi:

Saffransbullar med vit choklad ca 50 stycken:

50 g jäst
6 dl mjölk
1 g saffran (två kuvert)
175 g mjukt smör
1 ägg
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl

Häll upp mjölk i en kastrull och blanda i allt saffran. Sjud ett par minuter tills allt saffran blandats med mjölken. Tag av från spisen och låt svalna.
Smula ner jästen i en degbunke och slå den kalla degvätskan över, blanda tills all jäst har lösts upp. Skär det mjuka smöret i små kuber och tillsätt dem, några i taget. Blanda i ägg, socker och salt. Arbeta på låg hastighet in mjölet, lite i taget. Öka hastigheten och arbeta degen väl i cirka fem minuter. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek.

fyllning:

400 g vit choklad
ca 200 g mjukt smör

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta snabbt igenom den. Dela degen i två delar. Kavla ut till en tunn platta och bred ut hälften av det mjuka smöret. Hacka den vita chokladen i riktigt små bitar och fördela hälften jämnt över smöret. Rulla ihop till en rulle och skär i cirka 1 1/2 centimeter breda bitar. Upprepa med den kvarvarande degen. Lägg dem i bullformar och låt jäsa i cirka en timme. Pensla de jästa bullarna med uppvispat ägg och strö pärlsocker över. Grädda i cirka 20 minuter i 180 grader. Låt svalna på galler.

Bullarna är som allra godast lite varma, så glöm inte att värma på den lite innan du serverar dom!

Och halleluja så jäkla goda de blev. Rekommenderas varmt.



Oj jösses, vad mycket kalorier tänker ni när ni läser receptet. Det är lugnt säger jag. Bullarna är ju gula. Då innehåller de ju bara c-vitaminer. Och eventuellt lite fibrer.

5 kommentarer:

Emilia sa...

Låter supergott med vitchoklad som fyllning - måste testas :)

Millas hem sa...

Mumsfilibaba! =)

Måste testas...låter supergoda!

Kram C

kvinnan med koftan sa...

Hon är söt som en ängel, Majkis!!
Och bullarna ska testas...

lilla a sa...

Oj, det låter lite för gott att vi vågar prova det... :)

Johanna sa...

Ohhh! C-vitaminsfyllda och gottisfyllda lussebullar känns ju nästan som ett måste inför julen. Om inte annat att ha i "gå bort present" :)