fredag 11 oktober 2013

Ich habe in Berlin gewesen.

 Japp, så har vi då genomfört vår höstresa till Berlin. Kungen hade fyra korttidsnätter på rad, så då passade jag, sambon och Majkis på att boka in en sväng till ett höstigt Tyskland. Tack för era Berlintips, vi använde oss av några av dem, kanon!
När vi reser med Majkis så brukar vi försöka Majkis-anpassa resorna. Vi går alltid på zoo. Och så även denna gången.
 Berlin zoo var ett himla fint ställe. Som en lummig park. Med djur i. Massa gröna träd som precis börjat skifta till höstfärger och tappa sina löv. Och helt plötsligt fick vi se en giraff. Eller ett piggsvin. Eller något annat djur. Som fågeln nedan. Jag vet inte vad det är för fågel. Men han satt väldigt still och jag fick gå nära när jag fotade. Så jag tyckte att han förtjänade att få vara med här. Duktig pippi. Snygg pippi.

 Något annat som jag hade sett fram emot att få se var Berlins zoo fina panda. Majkis och jag brukar alltid reka zoofilmer på Youtube innan vi åker till ett nytt ställe. Och vi hade minsann sett att det skulle finnas en panda. Världens äldsta panda i fångenskap. Och så gick panda-skrället och dog förra hösten. Innan vi hann komma dit. Vad är det för sätt?
Majkis tyckte att vi kunde ta och åka till Kina nästa gång. För där finns det minsann pandor som lever.
 Även den kända isbjörnen Knut hade dött. Men det fanns ju som tur var andra isbjörnar. Så vi inte behöver åka till nordpolen på semester nästa gång.
 Vi hann ju med en del turistande också. Branderburger tor förstås. Riksdagshuset. Och så ville vi se tv-tornet. Och som en liten bonus var det Oktoberfest på Alexander platz.
 Så då blev det förutom tv-torn karuseller för Majkis. Humpabumpaorkester-musik, tyrolerhattar och skönt glada tyskar. Och marknadsstånd som såg ut som om man hamnat i en Hans och Greta-sagobok.
Det finns ju även en massa historia i Berlin. Saker man vill se. Saker man måste se när man är där. Vi var vid det stora Holocaust-monumentet. En monument för att minnas förintelsen. Det är stora betongblock som blir högre och högre och bildar som en stor labyrint. Och det räcker med att ta ett steg så ser man inte varandra längre. Så ett litet tips om ni ska åka dit med en snart 6-åring med spring i benen, om ni har tänkt att åka därifrån med samma snart 6-åring samma dag. Ett koppel. Det hade varit bra.
Och så såg vi lite av den kända muren. Och Majkis valde att ställa sig precis där det har blivit en tradition att sätta sitt tuggummi. Och där står hon fast än idag.
Skoja. Som tur var verkade det som om det var ett tag sedan dessa tuggummin tuggades. Urk ändå.

Jag blev positivt överraskad av Berlin. Inte alls så betongigt som jag hade föreställt mig. En grön, skön stad med kanonbra shopping och härlig mat från alla hörn i hela världen. Rekommenderas.

Ha en riktigt skön helg.


5 kommentarer:

Linnea sa...

Låter som en trevlig liten minisemester! Jag har själv inte varit där, trots fem år med skoltyska. Jag har däremot haft väldigt positiv bild av Berlin, som en kreativ stad, fylld med gatukonst!

Trevlig helg!

Fröken Fräken sa...

Jag vill också på semester! Fast inte till Nordpolen även om jag kan tänka mig att se björnar på min semester också. Känner igen en del från när min bror var till Tyskland. Fast han var väl mer där för att titta på fotboll och dricka öl. Hann ni inte till någon tygaffär? :-D

Anonym sa...

Det heter "Ich bin in Berlin gewesen"

kungen o majkis sa...

Asch då :-D! Men då var jag ju ganska nära iallafall ;-D!

LillaRöd sa...

Hej, en kollega tipsade mig om din blogg. Var lite skeptisk då jag inte virkar... vilket var det hon mest fått upp ögonen för hos dig.
Nu är jag också såld. Ditt språk har fått mig på fall. Mitt i prick, inte för mycket, inte för lite och hela tiden med en stor dos värme och humor.
Hit kommer jag garanterat tillbaka!