onsdag 2 maj 2012

Vissa blogginlägg är surare än andra.

Så här. Jag är inte en person som blir sur eller irriterad särskilt lätt. Eller ja, på sambon kan jag ju bli det. Men han kan ju också vara ganska irriterande. Som när när han käkar typ äpple brevid mig i soffan när jag kollar på Grey`s anatomy. Eller när han borstar tänderna. Med eltandborste. När. Det. Är. Grey´s. På. Tvn. Då kan jag bli irriterad. Och nu kom jag bort från ämnet. Det jag idag ville säga är följande:

Jag är inte en person som blir sur eller irriterad särskilt lätt. Den delen känner ni igen från där uppe. Här kommer det nya. Jag har bloggat i 2,5 år. Jag har skrivit 438 inlägg. Jag gillar verkligen att blogga. Älskart. Och jag störtgillar att surfa runt hos er och bli alldeles uppfylld med härlig inspiration. Och jag gillar verkligen att inspirera. Men nu till nackdelen med att inspirera.

Jag har hittat mina kort på bloggar, där bloggaren "glömt" att nämna att det inte är de som har tagit kortet.
Jag har sett ett helt inlägg som jag har skrivit, som har blivit kopierat och publicerat på en annan blogg. Och bloggerskan liksom låtsats att hon har skrivit det. Inlägget som blev kopierat var detta. Hon hade sina egna bilder i inlägget dock. Det får man ju vara tacksam över. Jag skulle ju kunna skicka en länk till bloggen som kopierade mitt inlägg. Men jag vill inte hänga ut någon.

Och så igår hamnade jag på en virkblogg. Och av en slump hittade jag ett mönster på en liten uggla som man kan ha i en barnvagnsmobil. Kanonfin uggla. Problemet var bara att mönstret var mitt. Nästintill ordagrant mitt. Till och med ett litet skrivfel som jag inte hade märkt innan. Mitt skrivfel. Ingenstans stod det att det inte var hon som hade gjort mönstret. Ingen länk till mig. Längst ner på sidan stod det bara hennes bloggadress.

Varför gör man så?


Så där ja. Nu har jag gnällt av mig lite. Är det fler som har råkat ut för liknande? Så jag slipper känna mig ensam. Och så.

( uppdatering: Ugglemönstertjejen har nu hört av sig, och insett att det blev tokigt. Och hon har lovat att gå tillbaka i bloggen och länka när hon använder sig av andras mönster. Heder! Men ni andra som jag skriver om i inlägget. Snigel på ögat. Snigel på ögat.)

22 kommentarer:

Anna sa...

Jag förstår inte alls grejen med att kopiera andras bloggposter, trist! Jag bloggar för att skriva av mig och numera blir det tyvärr oerhört sällan...

Jag har hursomhelst inte råkat ut för detta (vad jag vet i alla fall) däremot har väl Spiderchick blivit utsatt rätt hårt om jag minns rätt. Så prata med henne om du behöver vetja!

Kram på dig
/Anna

Helena Högberg sa...

Trist när det stjäls bilder, mönster och annat, det har hänt mig också, men jag vet inte riktigt vad man ska göra åt det.Det går att sätta en text på foton i alla fall, men jag vet inte hur man gör.

Linnea sa...

Mäh, fy va hemskt! Jag blir ledsen över hur elak den kreativa världen ändå är som ska hålla på och kopiera av varandra. Jag lägger själv upp gratis mönster för jag vill att den kreativa andan i högsta mån ska vara fri. Men om jag upptäckte att någon kopierade mig friskt utan att be om lov och dessutom uppgett att det var den personen som skapade det, hade jag slutat lägga upp gratis mönster.På samma sätt blir jag less på när någon nedvärderar mitt arbete bara för att det är kreativt. Om jag lägger otaliga timmar på att utveckla något så kan jag inte ta 25 kr för det. Det är liksom inte rimligt nånstans. "Men du som gillar och är så bra på att fota/skriva/virka/måla, du kan väl göra det här för mig, gratis?"

Tycker det är så synd att ibland behöva sätta saker bakom lås, pengar och koder för att få folk att inse att man ska ha kredd för sitt arbete.

Hoppas du fick tag på människorna och kan få dem att förstå. Om inte annat så går väl åtminstone ugglan under upphovsrättslagen och händelsen kan polisanmälas?

Vänligen
Linnea

Mia sa...

Det är bloggandets baksida.
Det jag inte kan förstå är varför man inte kan hjälpas åt. Låna, länka, tipsa och berömma. Men tyvärr funkar det inte så det finns alltid rötägg.

Och minns man inte källan kan man ju alltid skriva det för det är ju inte så svårt.

Veronica sa...

Jag har fått bilder stulna, inte från från bloggen men på ett annat ställe och de vägrade erkänna att de tagit bilderna eller be om ursäkt. Så jäkla fräckt! Ja stooora sniglar ska dom ha!!

Rumpetuss sa...

Fyyyyy vad trist!!! Har inte råkat ut för det själv men tycker det är grymt dålig stil!!!! Verkligen heder till hon som hörde av sig, tokigt kan det ju alltid bli men och inte höra av sig och förklara sig är mycket dåligt!!! Tack för en Superfin och trevlig blogg, alltid lika inspirerande att läsa dina inlägg -man blir glad!!!

Ha det gott och verkligen, snigel på ögat till alla som kopierar eller snor mönster/inlägg!! :0(

Emelie F sa...

Meeeen jag säger som min systerdotter - OFTA!!! Så fult! En stor slemmig snigel på ögat till dem! Att sno saker från andra utan att ange källan kallas fusk. Fusk är fult! Fusk är inte det minsta charmigt! Men du är bra - fortsätt att blogga <3 Kram <3

Lotta K sa...

Bra rytet...rutet...äsch, bra morrat! Jag hoppas inte att jag orsakat några sura miner. Jag brukar länka till dig och dina mönster när jag låtit mig inspireras av dina grejer. Skulle det vara så att jag missar det någon gång hoppas jag du nyper mig i örat (eller bloggfingret...).

Caroline sa...

Jag har inte råkat ut för det vad jag vet, en tjej har lånat en bild av mig en gång men hon talade snällt om det för mig i en kommentar. Sen kan det kanske iofs hända utan att man vet om det. Väldigt tråkigt... Jag vill förresten bara säga att jag älskar din blogg och dina kloka inlägg och alla fantastiska mönster du lägger upp!! Jag har själv provvirkat några av dem, dock inte hunnit lägga ut bilder/mönster än, men gör jag det på min sida kan jag garantera att du kommer finnas med i en liten (eller kanske STOR ;)) länk.
Kram Carro

Photo by Maria sa...

Varför gör man så?? Det är ju så enkelt att skriva vart man lånat bilder eller mönster..
Men att kopiera ett helt inlägg?? Varför då??? Då borde man ju inte ha en egen blogg =/

Bra gjort av hon som inte länkat dig på mönstret hon lagt ut att höra av sig till dig =)

Kram Mia

Unknown sa...

Mitt hjärta frös till is där ett tag innan jag kom på att jag frågade om lov tom innan jag länkade till dig! Pust! :)

Fröken Pimpinett sa...

Har inte råkat ut för vet, vad jag vet om i alla fall. Men det är ju helt galet att sno andras bilder och innehåll!

Sofia-Sobeide sa...

Urk, nej vad jag vet har det inte hänt mig. I och för sig läser jag mest bara de bloggar som jag följer och det är bloggar som har egen kreativitet och slipper stjäla andras!

Man kan ju alltid vattenstämpla bilder, tråkigt med text på bilder och mycket onödigt jobb förstås.

Helena, Craft and Creativity sa...

Tyvärr känner jag igen det där alltför väl. Verkligen alltför väl. Och jag blir så j_kla förbannad och ledsen varje gång. Även om jag nu för tiden börjat blunda mer och mer för jag orkar inte bli upprörd över alla idioter. Till exempel de som snor bilder och hänvisar till källa: Google. :-( Ännu värre att sno mönster och låtsas att man gjort dem själv.

Jag tror på vett och nätetikett. Att alltid ange varifrån jag hittat min inspiration och länka direkt till källan. Jag hoppas att om jag och många andra med mig gör rätt så kommer det att sprida sig. Jag hoppas på det.

Jag har till och med fått bilder stulna av tidningar. Men de har fått betala för sitt misstag. Dyrt.

Snigel på ögat, som sagt. ;-)

Lena sa...

Jag har även sett din ugglemössa på någon blogg, och den var inte heller länkad till dig.
Mvh Lena

Linda, Fröken S sa...

Vad surt! Jag vet att jag har publicerat en bild på en mössa jag gjort utifrån ditt mönster, dubbelkollade, men jo, jag hade talat om var jag hade hittat mönstret och länkat till dig, phew!

Jättetråkigt, verkligen! Stå på dig!

Nanna sa...

Väldigt trist! Förstår att du blir sur. Har varit med om att jag skrev ett inlägg en gång och berättade om en väldigt fin och lite annorlunda kärleksfull grej min sambo gjorde till mig. En annan tjej skrev på inlägget att det var fint och sen läste jag nån dag senare på hennes blogg att hon gjort samma sak för sin sambo men fick det v e r k l i g e n att låta som om hon själv kommit på en superbra och egen idé.. Lite fånigt men sånt kan man ju ändå störa sig på. Tycker att man alltid ska försöka länka om man fått inspiration eller en specifik ide från nån och självklart om man lånar bilder recept eller mönster.
Gillar din härliga och speciella blogg! kram

bom sicka bom sa...

SNIGLAAAAAR(!!!) på ögat. Dåliigt!

Marie sa...

Jag vet hur det känns. Man blir arg och besviken.
Några av mina mönster har också kopierats. Såg t.o.m. ett av dem i en virkbok nyligen.
Det gör att man tappar lusten att lägga ut nya mönster.
Hittade mina musbilder i en blogg. Personen hade ändrat namnen på mössen och skrivit nya små historier till bilderna. Mycket kreativt...eller inte ;)

Hildas hem - Sofia sa...

Jag har också råkat ut för detta. Jättetrist!

Jag hittade hit eftersom både du och jag verkar vilja flytta in i Helenas pysselrum ;)

Jag önskar dig en fin helg!
//Sofia

Johanna sa...

F Y F A N vad tråkigt! Och så himla onödigt! Och så himla okreativt. Usch. Förstår att du blir irriterad, och med all rätt!

Malin på pastill.nu sa...

Amen åååh så mycket sniglar det ska vara på deras ögon! :-(